Σκοπὸς τοῦ παρόντος ἱστολογίου

Μὲ τὴν Χάρη τοῦ Θεοῦ, σκοπὸς τοῦ παρόντος ἱστολογίου μὲ τῖτλο «ΟΣΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ» εἶναι:

1. Ἡ ἀνάδειξη, διάδοση καὶ προστασία τῶν θέσεων, δογμάτων καὶ τῆς παραδόσεως τῆς ὀρθοδόξου χριστιανικῆς πίστεως, τῶν ἁγίων Πατέρων τῆς ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, καθὼς καὶ τῶν ὀρθόδοξων ἀγωνιστῶν τοῦ ἑλληνικοῦ ἔθνους.

2. Ἡ ἐνημέρωση καὶ εὐαισθητοποίηση τοῦ εὐρέος κοινοῦ γιὰ φλέγοντα θέματα τὰ ὁποῖα σχετίζονται μὲ ἀπόψεις προσώπων μὲ σημαίνοντα ρόλο στὴν πολιτικὴ, θρησκευτικὴ, ἐκπαιδευτικὴ κ.λπ. ζωὴ τοῦ τόπου μας.

3. Ἡ ἀνταλλαγὴ ἀπόψεων καὶ γνώσεων, δίνοντας στὰ μέλη του, καθὼς καὶ σὲ φίλους καὶ γνωστοὺς τοῦ ἱστολογίου, νὰ ἐκφράσουν διάφορα προβλήματα καὶ τοὺς ὅποιους προβληματισμούς τους (σὲ θέματα τῆς πίστεως, τῆς παιδείας, τῆς ἐκκλησίας, τοῦ ἔθνους κ.ἄ.), μὲ ἀπώτερο σκοπὸ τὴν ἐπίλυσή τους μὲ κάθε νόμιμο τρόπο, κυρίως δὲ μὲ τὴν γνωστοποίησή τους στοὺς ἁρμόδιους φορεῖς, ἀρχὲς καὶ ὄργανα τοῦ Δημοσίου, τῶν Δήμων, τῆς Ἐκκλησίας κ.ἄ., καθὼς καὶ σὲ νομικὰ καὶ φυσικὰ πρόσωπα.

4. Ἡ διατήρηση πνευματικῶν δεσμῶν καὶ ἡ προώθηση τῆς μεγαλύτερης δυνατῆς συνεργασίας μεταξὺ τῶν μελῶν σὲ ἕνα σῶμα ἐν Χριστῷ ἑνότητας.

Δράσεις

1. Τακτικὲς καὶ ἔκτακτες συναντήσεις καὶ διαδικτυακὴ, τηλεφωνικὴ κ.λπ. ἐπικοινωνία τῶν μελῶν.

2. Δημοσίευση ἀναρτήσεων/ἄρθρων στὸ διαδίκτυο καθὼς καὶ στὰ ΜΜΕ.

3. Συναντήσεις καὶ διενέργεια συνεντεύξεων μὲ διάφορα πρόσωπα.

4. Ἔκδοση ἔντυπου ὑλικοῦ, πρὸς ἐνημέρωση τοῦ κοινοῦ.

5. Κάθε ἄλλη δράση, προτεινόμενη ἀπὸ τὰ μέλη ἤ ἀπὸ ὅποιον ἐνδιαφέρεται καὶ ἐπικοινωνεῖ μαζί μας.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΡΟΦΥΡΙΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Είναι πραγματικά συγκλονιστική η είδηση που μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα, Star, στο φύλο της στις 22 Ιουλίου, ότι μέσα στον ορυμαγδό των ισραηλινών οβίδων, που σαν βροχή σκορπίζουν φρικτό θάνατο σε εκατοντάδες Παλαιστινίους στην λωρίδα της Γάζας, σαν ύστατη σανιδά σωτηρίας για τους απροστάτευτους κατοίκους και τα γυναικόπαιδα αναδεικνύεται ο ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου της Γάζας, δηλαδή το καθολικό της ιστορικής  ομώνυμης μονής που βρίσκεται στην βομβαρδισμένη περιοχή της Şucaiyye.

Όπως αναφέρει με εντυπωσιακό τρόπο η ίδια η τουρκική εφημερίδα, οι πύλες του ναού του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος έζησε στην περιοχή και αγίασε την πρώτη περίοδο της εξάπλωσης του χριστιανισμού, άνοιξαν για τους κυνηγημένους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατοίκους, που έτρεξαν να βρουν καταφύγιο κάτω από την στοργική στέγη του Αγίου.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Muna Cindiyye, ανταποκρίτριας του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, Anadolu Haberajansı, ο ναός αυτός, που μάλιστα βρίσκεται στην ίδια περιοχή όπου γίνονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών, έχει γίνει το σωτήριο καταφύγιο των κυνηγημένων Παλαιστινίων. Το μεγάλο θαύμα, όπως αναφέρεται, είναι ότι, ενώ οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα και τραυματισμένους από τις επιθέσεις των αεροπλάνων των Ισραηλινών, ενώ παντού ακούγονται θρήνοι και κλαυθμοί, ο ναός αυτός, σαν να έχει την Θεία προστασία, παραμένει όρθιος και έχει γίνει το τελευταίο μεγάλο καταφύγιο των δυστυχισμένων κατοίκων της Γάζας.
Η ίδια η ανταποκρίτρια του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά: «ζητάμε βοήθεια και σωτηρία από τον Αλλάχ και από τον Άγιο, στον ναό του  οποίου τρέξαμε να βρούμε καταφύγιο από την καταστροφή που κατακαίει γύρω μας τα πάντα».

Οι επίσημες ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι από τους  βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο ιερός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου, έχουν ήδη βρει τον θάνατο 72 Παλαιστίνιοι ενώ στους γύρω δρόμους κείτονται άλλοι 400 περίπου τραυματίες. Οι περιγραφές των ανταποκριτών δίνουν την όλη φρικτή εικόνα, που μοιάζει με σκηνές της αποκάλυψης, και τονίζουν ακόμα περισσότερο τον σωτήριο ρόλο της παρουσίας του Αγίου στην ιστορική περιοχή της Γάζας, μια περιοχή από τις πρώτες που είχε δεχτεί τον χριστιανισμό και «έλαμψε» ο Άγιος μέσα σε μια τότε ειδωλολατρική θάλασσα.
Όπως αναφέρεται στον Βίο του Αγίου Πορφυρίου, από εκείνη την εποχή έγιναν πολλά θαύματα, ιδιαίτερα επειδή η Γάζα αποτελούσε ακόμη κέντρο ειδωλολατρών γύρω στο 400 μ.Χ.  Η ιστορία του Αγίου, μας άφησε χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Συγκεκριμένα, την εποχή εκείνη μια παρατεταμένη ανομβρία είχε εξοντώσει τους κατοίκους και,  παρ’ όλες τις επικλήσεις των ειδωλολατρών στον Δία, δεν γινόταν τίποτα. Η βροχή έρχεται μόνον όταν ο επίσκοπος Πορφύριος και οι λιγοστοί Χριστιανοί, μετρημένοι 280, όπως λέει ο διάκονος Μάρκος, προσεύχονται με νηστεία, αγρυπνία και λιτανεία. Η έμπρακτη απόδειξη της δυνατότητας επικοινωνίας με τον αληθινό Θεό μεταστρέφει 35 ειδωλολάτρες.  
Να σημειώσουμε ότι ο ελληνορθόδοξος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Πορφύριο, είναι γνωστός σαν Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου, ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και, μέχρι προ τίνος, εφημέριος αναφερόταν ο Αρχμ. Αμφιλόχιος. Επίσης, στον ίδιο ναό λειτουργούσε μέχρι προ τίνος Ορθόδοξος Νεολαία που εξέδιδε το περιοδικό «Κατήχησης», καθώς και Φιλόπτωχος Αδελφότης.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://katanixis.blogspot.gr/2014/07/blog-post_2884.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου